vielsen og fotograferingen

Etter vielsen og fotograferingen av de nygifte med forlovere, er det tid for fest. Her skal man huske på at det ikke er lommebokens størrelse, men hjertelaget som avgjør hvor vellykket selskapet blir.

Og selvfølgelig spiller god planlegging også en vesentlig rolle – med tanke på bordsetting, hvem man plasserer ved siden av hverandre og hvilke underholdningsinnslag som for eksempel taler, sanger og musikkinnslag man kan by på. Men til syvende og sist er det gjestenes eget ansvar å sørge for at de koser seg.

Se flotte billeder fra et bryllup i Esbjerg

vielsen og fotograferingen

Toastmasteren

Skal man holde bryllupsfest med stor middag og taler, er det lurt å tenke grundig igjennom hvem man velger som toastmaster. Vedkommende skal binde talene sammen og gjerne fremføre noen morsomme historier underveis.

Toastmasteren må med andre ord ikke være redd for å stå foran en forsamling, han eller hun bør kunne føle seg scenevant og avslappet – og det er en stor fordel om han også kan være morsom. Dersom dere velger den rette personen, vil vedkommende bli glad over forespørselen, men også takknemlig for å få god tid til å forberede seg.

Toastmasteren

bryllupsfesten

Mottakelse er mer vanlig i England enn her. Mottakelser kan erstatte den mer tradisjonelle bryllupsfesten, eller kombineres med denne. Det mest praktiske er at mottakelsen finner sted rett etter vielsen.

Da serverer man gjerne “fingermat”. Champagne, musserende vin eller hvitvin passer fint til fingermaten dersom det skal serveres alkohol. Mottagelse velges ofte fordi brudeparet skal videre på bryllupsreise eller kanskje ha en vennefest om kvelden.

https://www.voresstoredag.dk/bryllupsfotograf/sjaelland/koebenhavn/

Brudeparet forlater selskapet rett etter lunsien og giestene bryter opp like etterpå, om ikke annet er bestemt. De som velger å holde mottakelse, inviterer som regel mange gjester. Det er vanlig å servere bryllupskaken i mottagelsen.

Det kan godt være taler, men sjelden sanger. Brudeparet danser sin brudevals under mottakelsen, men som regel er det ikke levende musikk under mottakelsen og de andre gjestene danser ikke.

Vi var med på sidelinien ved bryllup i Sønderjylland

bryllupsfesten

Formiddagsbryllup

Når vielsen foregår før klokken 15, kalles bryllupet et formiddagsbryllup. Det er et litt mindre format på dette bryllupet enn ettermiddagsbryllupet. Til en formiddagsvielse hos byfogden eller en kirkevielse, kan bruden bære penkjole eller drakt.

Brudgommen kan la så vel jakke og bukse som mørk ress. I England er for eksempel sjakett et formiddagsantrekk. Til et formiddagsbryllup inviterer man gjerne gjestene på lunsj på restaurant. Taler er ikke så vanlige ved slike anledninger.

Flotte videoer fra bryllupper

Formiddagsbryllup

Ettermiddagsbryllup

De som ønsker seg en større fest med mange gjester, holder nesten alltid et ettermiddagsbryllup. I det store kveldsbryllupet, kirkelig eller borgerlig vielse, har man fritt valg mellom sjakett, snippkjole, smoking, bunad, uniform eller mørk dress for brudgommen – og brudekjole eller bunad for bruden.

Ettermiddagsbryllupet inkluderer gjerne en stor middag med taler og sanger, brudevals, bryllupskake, kaffe og dans for gjestene.

Fotografering af bryllupper i Nordjylland

Ettermiddagsbryllup

Bordplacering

Brudeparet sitter naturligvis ved siden av hverandre. På den andre siden av bruden sitter hennes far eller eldste familiemedlem. Brudens far har brudgommens mor til bords. På den andre siden av brudgommen, sitter brudens mor og deretter brudgommens far.

Forloverne skal ha hverandre til bords. Nær slekt av brudeparet plasseres nærmest mulig brudeparet ved bordsettingen.

Taler ved bryllup

I antikken ble bryllupstalene holdt av klovner som hadde som offisiell plikt å være obskøne. Dette ble ikke gjort for å sjokkere gjestene, men for å distrahere de overnaturlige kreftene som alltid samlet seg ved lykkelige begivenheter. Dukker det opp noen grove historier i dagens taler er det med andre ord en etterlevning etter gamle tiders tradisjoner!.

Hovedtalen holdes av brudens far – eller hennes mor. Deretter følger brudgommens tale til bruden, hvor han også takker sine svigerforeldre for denne vidunderlige skapning han skal dele resten av livet med. Deretter griper brudens forlover ordet, før den mannlige forloveren holder sin tale.

Brudgommens far kommer etterpå. Så er ordet fritt til alle som har gitt toastmasteren et hint. Bruden kan også holde tale, dersom hun ønsker dette.

Taler ved bryllup

Bryllupskagen

Bryllupskagen oppsto som et fruktbarhetssymbol. Den skulle deles i små biter og gis til brudgommen som hadde som plikt å kaste dem over hodet på bruden. Jo flere biter kaken delte seg i, jo større var parets muligheter til å få mange barn. Heldigvis er denne tradisjonen en saga blott.

Bruden tar nå en kniv og skjærer opp kakestykker til alle gjestene. Brudgommens hånd styrer hennes. Alle gjestene må spise for på den måten sørge for at ekteskapet blir barnerikt.

En smuk og skøn lokation til bryllup

Bryllupskagen

Brudevalsen

Mang en brudgom har grudd seg til brudevalsen. Det gjelder å øve litt på forhånd. Brudevalsen danses mens gjestene holder hverandre i hendene i sirkel rundt. Neste dans er også brudeparets, men denne gang sammen med de andre gjestene.

Nå skal herrene svinge seg med borddamene sine. Deretter danser bruden med sin svigerfar. Og så er det lov å danse med hvem det måtte være!. 

Brudevalsen

Over Dørstokken

Bruden skal bæres over dørstokken. Dørstokken inn til rommet hvor brudeparet skal sove symboliserer nemlig skille mellom det gamle og det nye livet og akkurat på dørstokken er demonene enda farligere enn ellers, særlig for bruden. Så dette er altså forklaringen på denne tilsynelatende så romantiske skikken.

Skal du bruge en kjole til brylluppet?

Bryllupsrejse

Bryllupsrejse

Før var det mannens ansvar å planlegge og organisere bryllupsreisen. Bruden skulle ikke vite noe før etter bryllupet. Man kalte feriedagene for hvetebrødsdager fordi dette var tiden for bare å spise hvetebrød, altså skeie skikkelig ut. Fra gammelt av kunne det også hete honningmåned fordi det var en gylden tid. 

Læs også: