Brudens hvidekjole

Brudens hvidekjole symboliserer jomfrudom og renhet – men også ekstravaganse! Sløret skulle beskytte den arabiske bruden mot det onde øyet. 1 gamle dager pleide unge menn å slåss om brudens strømpebånd, som ville gi dem lykke. Bryllupsseremonier verden rundt er spekket med tro og overtro, med skrevne og uskrevne regler. Noen av tradisjonene har overlevd fordi de har vist seg å være nyttige, ikke bare underholdende.

Hvad siger det hele om kjolen til brylluppet?

Brudens hvidekjole

Opprinnelsen til brudens hvite kjole

Opprinnelsen til brudens hvite kjole var ikke at den skulle symbolisere uskyld, men ødselhet. A bære hvite plagg var tegn på høy status. Hvit er en farge som ikke er varig og man kledde seg ellers aldri i hvitt. Den hvite brudekjolen kunne man aldri bruke om igjen ved andre anledninger. Velstående familier viste sin rikdom blant annet ved å la bruden ha hvit brudekjole dette var bevisst pengesløsing. Mindre bemidlede bruder måtte pent gå i en farget kjole de kunne bruke om igjen senere.

I dag ser vi brudekjoler i alle varianter av hvitt. “Farg-deg-vakker”-kurs har lært oss at langtfra alle kler hvitt. Dagens bruder er mer opptatt av hva de kler enn av å vise at de er et “godt parti” – heldigvis!. Og de vil gjerne holde brudekjolen hemmelig for sin vordende ektemann, for hvis han ser den før bryllupet betyr det nemlig ulykke.

Er i igang med at planlægge et slotsbryllup?

Opprinnelsen til brudens hvite kjole

Brudesmykket

Et vakkert kjede kan være prikken over brudekjolen. Som regel legges det masse energi å velge kjole, mens man nærmest bare rasker med seg et smykke i siste liten. 

Det er litt synd, for et brudesmykke er et mer evigvarende minne enn både kjole og bukett. Mange velger forresten perlekjede til brudekjolen, det er alltid kledelig. I den vestlige verden er sløret et symbol på jomfrudom og det er først og fremst de unge brudene som bærer slør. Sløret var ment å skjule brudens skjønnhet for utenforstående – det vil si for alle andre enn brudgommen.

I arabiske land skulle sløret beskytte henne mot det onde øyet. Man trodde at like før bryllupet ville onde krefter være ekstra tiltrukket av bruden for hennes uskyld og jomfrudom. Etter vielsen kom hun under mannens beskyttelse og sløret kunne løftes.

Mød fotografen på Engelsholm Slot

Brudesmykket

Strømpebånd

I gamle dager sloss de unge mennene i selskapet om brudens strømpebånd. A få tak i et slikt betydde lykke. Disse kampene skal etter hvert ha utviklet seg så voldsomt at man var nødt til å finne en erstattende skikk. Den kom i form av de kvinnelige gjestenes kamp om brudebuketten. Bruden kastet buketten, de ugifte kvinnene sloss om å få tak i den.

Se flotte fotos fra bryllup i Middelfart

Den som til slutt fikk fatt i blomstene, ville snart finne en fremtidig ektemann. I Norge har aldri denne skikken vært særlig utbredt – vi ser den først og fremst på amerikanske filmer. I Amerika har det vært vanlig med voksne brudepiker fordi brudepikene også fungerer som vigselsvitner slik som forloverne. 

Læs også: