Diamonds are a girls best friend

Den lille diamantskolen

Diamantringen glitrer og blinker. Følelsen sitter ikke kun i fingeren, men det pirrer i hele kroppen. Kvinner er stolte av diamantene sine og viser dem gjerne kjærlighet. Folks generelle kunnskap om diamanter er ikke så stor og utvalget er bredt. 

Her er den lille diamantskolen, som hjelper dere å finne akkurat den diamanten som passer best for dere. Små diamanter er lettere å finne, og derfor er prisen lavere. En enkelt stor diamant er dyrere enn flere små på samme ring eller i samme kjede. Hvis dere vil ha noe helt spesielt og vil bruke flere penger på smykket, skal dere gå etter en litt større diamant av høy kvalitet.

Bryllup på Hotel Skanderborghus

bryllupsfoto diamanter

Prisen

Forskjellige faktorer virker inn på prisen. Det tar lang tid å fremstille en diamant, og jo større den er desto sjeldnere og dyrere er den.

*Størrelsen på diamanten 
*Behandlingstiden 
*Kvaliteten

Glitrer

Hvordan diamanten glitrer avhenger av hvor mange fasetter den har og hvor godt den er slipt. Lyset som faller inn i diamanten speiler seg og reflekteres tilbake. 
Består ringen av mange og store inneslutninger, blir glitringen mindre.

Man verdsetter diamanten etter fire “C-er” 
Cut = Sliping 
Clarity = Renhet, klarhet
Carat = Vekt, mål 
Color = Farge

bryllup og diamanter

Slipning (Cut)

Hvor godt diamanten glitrer og blinker avhenger først og fremst av hvor godt den er slipt. Den vanligste slipingen er briljantslip og har 57 fasetter. Fasetter betyr slipeflater. Briljant er ikke en egen stein, men navnet på en sliping, og de fleste diamanter som selges er briljantslip.

Renhet (clarity) 

Man kan vurdere en diamants kvalitet på forskjellige måter, men det som er mest avgjørende er om den inneholder inneslutninger. Inneslutninger er små feil inne i diamanten som er umulige å polere eller slipe bort. IF/LC: Internally Flawless/Lup Clean: Den er umulig å se med 10 x lupeforstørrelse. WS: Very Very Small: Ekstremt vanskelig å se med lupe. VS: Very Small: Vanskelig å oppdage. SI: Small Inclusion: Lett å oppdage med lupe. P1 Pique: Veldig lett med lupe, og enkelte kan se den med det blotte øye. P 1,2: Lett å se med det blotte øye.

Vekt (carat)

Prisen avhenger mye av vekten på diamanten. Jo større diamanten er desto mer uvanlig og dyrere er den. 1 karat = 0,20 gram. Fargekvalitet (Color)
En del diamanter har mer farge, men jo hvitere steinen er desto mer sjelden og dyrere er den. Det finnes en skandinavisk skala hvor navnet bedømmer fargekvaliteten. På laboratorium H.R.D i Antwerpen vurderes derimot diamantene med bokstaver i stedet for navn. 

River og Top Wesselton er av den fineste kvaliteten og ligger mellom bokstavene D-G. Wesselton, Top Crystal og Crystal er på mellomnivå og bedømmes også med H-J Top cape. Cape og Light yellow er den laveste kvaliteten og bedømmes med L-P. Diamanten ska ha en så hvit og klar farge som mulig for å bli bedømt som den høyeste kvaliteten.

Bryllupsfotografering på Hotel Hvedholm Slot på Fyn

vielsesringe

Fancy Stones

Naturlig fargete diamanter er den dyreste varianten og er meget sjeldne. De forekommer i fargene rosa, blå, grønn og brun. Diamanten har en lang reise før den kommer til butikken. Diamanten er opprinnelig et stykke krystallisert kull som siden blir behandlet i en periode på opptil seks måneder. Importen er størst fra Sør-Afrika og Russland. For å gram diamant må man bryte 20 000 kg fjell. Etter sorteringen er det bare 20 % av 1 gram som har edelsteinkvalitet. Det vanligste er steiner under 1 karat, de tørre er mer sjeldne. Det avspeiler også prisen på størrelsen fordi store steiner i høy kvalitet er sjeldne. 

Billeder fra bryllup i Aarhus

Brudesmykket

Sertifikat

De fleste større steinene blir verdsatt av en upartisk gruppe, det er en vurdering men ikke en vitenskapelig rapport, og hver stein blir bedømt av to personer. To av laboratoriene ligger i Antwerpen og heter H.R.D og I.G.I. Behandlingen av diamanten når den kommer til fabrikken foregår i flere omganger. 

1. Verdsetting Her blir diamanten verdsatt og de avgjøres om hvordan steinen skal slipes, klyves og formes. 

2, Deling Diamanten klyves eller sages, avhengig av hvor stor den er og hvilken form den har. 

3, Brytinq Diamanten formes rund og steinen får en formen den skal ha når den er ferdig. 

4, FasettsiipJng Her slipes det antall fasetter som steinen skal ha. Når alt dette er utført skal steinen sendes ut til butikken. Der venter den på å bli valgt og få livslang kjærlighet av eieren sin. Ta sjansen og design ditt eget smykke. I dag er gullsmedene meget positive overfor dine ideer, og de hører gjerne på de ønskene du har.

Læs også: