Bryllupsreisen og bryllupsfesten

Når frieriet var i boks og planene skulle legges, falt ikke valget på å feire begivenhetene i tradisjonelle kirkebryllup med nsermeste familie, venner og barndomsstedet Alta eller Kongsberg. Vi valgte i stedet å dra i motsatt retning, nemlig til Roma, verdens mest romantiske by.

Vi skulle ikke ha noen gjester tilstede, fest for familie og venner skulle vi holde når tiden var inne for det. Det var ikke lett å bestemme seg for å dra i motsatt retning av hjemplassen og ikke innfri familie og venners forventninger, men vi hadde jo hverandre og det gjorde alt litt enklere.

bryllupsfotos

Barna var med 

Da vi valgte å ta med oss våre barn til Roma, trodde mange det ville skape ekstra arbeid og stress for oss, men å ha barna tilstede var viktig denne dagen. Det var heller ikke noe problem da det viste seg at de sov under vielsen, og var tålmodige og snille som lam hele dagen.For å løse noe av det praktiske med mat og barnepass for hverandre, leide vi en felles privat leilighet i nærheten av byen. For oss var det den beste måten å tilbringe både bryllupsreisen og bryllupsfesten, mens selve bryllupsnatten kunne vært noe mer fasjonabel, men det er også et minne å ta med seg.

bryllupsfotograf struer

Shopping i Roma

Turen til Italia ble både vielse og bryllupsreise, så shopping var det ikke mulig å unngå. Selv om bryllupsklær og ringer var kjøpt på forhånd var det mer enn nok fristelser i shoppernes mekka. Sko og klær er noe italienere virkelig kan og utvalget virker uendelig. Roma er preget av et itrolig antall små butikker, og når gater og torv bugaer av blomster i flotte farger er det vanskelig å bestemme seg for brudebukett. Vi valgte en butikken med flott utstilling, og på tross av språkvansker fikk vi drømmebukettene. Bukettene ble levert på rådhuset like før vielsen.

vielse og bryllupsreise

Konsulent 

Gjennom den Norske ambassaden i Roma fikk vi kontakt med en tolk som også jobber som bryllupskonsulent, og planer og ideer ble utvekslet flittig på mail med henne. Det vies ca. 60.000 par i Roma hvert år, og derfor er det nødvendig å ha noen som kan gjøre forarbeidet. Det var bare å velge å vrake i hva Monica Mårtha kunne bistå med; Frisør, blomster, klær, musikere, transport, guiding, måltider, fotografer, og ikke minst vielsen gjennom de Italienske myndighetene.

Denne dagen ble ikke bare en minnedag for Norges folk med forlovelsen mellom Mugge Louise og Ari Slam, og santa lusia feiringene, men noe av det største som hendte oss. Vi damene startet tidlig ut for å fikse hår og makeup, guttene tok på seg ansvaret for barna. Det er ingen hemmelighet at en del problemer dukket opp, ikke minst når det ikke var mulig å oppdrive taxi.

Senest kl.10.10 måtte vi være på rådhuset der papirene skulle underskrives, og ekteskapsbevis og pass måtte fremvises. Det var panikk i bydelen, alle på salongen og to brudgommer satt i telefonen med taxisentralene, og klokken passerte både 10.10 og 10.30 før en maxitaxi (heldigvis) ikom salongen. Vi hentet guttene og barna, og familiene var endelig samlet, og litt vell sent ute var det bare å hive seg inn på rådhuset. Vår mann hadde forlatt kontoret for en annen avtale, men heldigvis dukket han opp, og vi hastet videre til kirken der alle borgemesterens menn ventet i spenning.

bryllupsfoto

Selve vielsen

Selve vielsen var i de mest romantiske omgivelser i den gamle delen av Roma. Den borgelige vielsessermonien foregikk i en 1400 år gammel kirke, som bare benyttes som en borgelig vielsesarena. Borgemesteren hadde en egen stab rundt den høytidelige seremonien, omkranset av staselige soldater fra borgermesterens æreskorps. Alle papirer og dokumenter ble skrevet for hånd inne i lokalet mens vielsen fant sted, og hele seremonien foregikk på Italiensk, en høytidelig og romantisk vielse. Vi fire forelskede svarer “si” og “ja” om en annen, og vi setter ingene på fingrene og lover hverandre et evig liv sammen.

Selve vielsen

Bryllupsmiddagen

Monica kunne Roma, det fikk vi en perfekt mak av da bryllupsmiddagen skulle inntaes. Monica hadde valgt “Ristorante Mario” for oss, somm er en av Romas bedre resturanter og som ligger like ved spansketrappen. Det var fem retter med alskens tilbehør, meget god vin og espresso og kaker i alle varianter med apertiffer å ekte italiensk. Servitøren var skuffet over at vi ikke spiste mer, det lå mer mat og ventet, og vi spiste i ett sett i nesten fire timer.

Bryllupsmiddagen

Guiding 

Etter middagen hadde Monica organisert transport. Både barn, brudepar og fotografer satt klar til å suge inn inntrykk av den evige by. Turen gikk til Vatikanstaten og Peterskirken. Paven var dessverre ikke tistede for å ta i mot de nygifte. Det er ikke tillatt å profesjonelle bilder inne i Vatikanstaten, så vi ble jaget videre.

Brudevalsen

Brudevalsen

Når kvelden så var inntruffet og det begynte å bli mørkt, da var det klart for kveldens brudevals. Vi svingte oss i dansen, iført en lykkerus som gjorde oss mo i knærni romantikken hadde festet seg i oss alle. De musikken som svingte best for barna var nok den som trallet ut fra karusellene.

bryllupsfoto

Gjensidige tanker 

Da vi ankom leiligheten var det godt å lagt barna og trukket pusten. Bryllupskak var innkjøpt og leligheten var fylt av flotte buketter, som foreldre og venner had sendt fra Norge. Vi hadde mange tim samtaler om alle opplevelsene, og vi lo godt av det som hadde skjedd, og det som kur a skjedd, men vi storkoste oss sammen upskvelden, der det både var tid spøk, latter, alvor og tårer. Hadde vi fått valgt å gjøre det igjen, ville vi ikke gjort det annerledes.

Læs også: