Smykke, prikken over brudekjolen

Har du tenkt på hva slags smykke du vil bære på den store dagen? Det behøver ikke være så kostbart, det viktigste er at det velges med omhu slik at de kler deg og den kjolen du bærer. Brudebuketten visner og kjolen blir kanskje bare brukt en gang. Men et kvalitetssmykke varer evig, det kan brukes ved flere anledninger og vil alltid ha stor affeksjonsverdi for bruden. 

Smykker går i arv. Forestill deg så fint det vil være om du kan ta frem kjedet og ørepynten mange år senere og fortelle din datter eller svigerdatter at du bar dette da du stod brud. Kanskje hun in bruke det på sin store dag? Sier Hanne Huseklepp, markedssjef i smykkefirmaet van Bergen. Hun synes det er synd at de fleste av oss bruker lang tid på å velge brudekjole, men slett ikke legger samme energi i valget av brudesmykker.

Få medindflydelse på jeres billeder

Kostelig minne

 Av og til kan det se ut som om bruden re har tatt på seg noe helt tilfeldig i siste liten. Men man bør tenke igjennom hva man vil bli sittende igjen med minner etter bryllupet, mener Hanne. Som anbefaler vordende bruder å søke råd hos gullsmeden. Der har de som regel et øye for hva du kler og hva som vil passe den kjolen du skal bære. Er du i tvil, kan du jo spørre om å få deponere et smykke og prøve det hjemme hos deg selv.

bryllupsfoto

Harmoni

Tenk på hvor mange kjoler man prøver hvordan man svinger seg foran speilet for å sjekke om kjolen sitter godt og fører seg flott. Slik bør man studere seg selv med smykker også. Det riktige smykket for deg skal stå pent til din hudfarge, ansiktsfasong og hårlengde. Og til bryllupet bør det naturligvis også harmonere med utringningen på kjolen, understreker hun. Har du en spiss utringning, gir det oftest heldigst resultat at smykket følge V-linjen. Rund utringning gjør seg mange ganger best med et kjede som ligger i samme “bane” rundt halsen.

Bryllup Aarhus

Rent og kjært 

Helhetsinntrykket er viktig når man velger brudekjole. Som regel er selve kjolen så flott at man ikke bør la smykkene “konkurrere”. Da slår det ene ut det andre.

Diskret 

Velg gjerne et rent og kjært smykke i stedet, oppfordrer Hanne. Ofte kan man klare seg med bare ørepynt og halskjede, det er ikke sikkert man behøver armbånd. Det er bedre å være diskret og elegant enn prangende og overpyntet!

Smykke, prikken over brudekjolen

Vakker og rimelig

Et nydelig bryllupssmykke er ikke ensbetydende med en skrapet bankkonto. Hanne beroliger oss med at man kan få kjøpt nydelige, ferskvanndyrkede perler til en rimelig penge. Man sier at perler er kvinnens materiale og visst er perler feminint og vakkert! En del unge damer har begynt å bruke perler. Dette er et nydelig naturmateriale flere unge mennesker burde få øynene opp for, synes Hanne. Hun foreslår en klassisk hvit perlerad med utskiftbar lås som et fint brudesmykke. Har man ikke råd til å kjøpe alt på en gang, kan man jo ønske seg låsen som morgengave. Norske kvinner sverger til rosahvite perler som kler den nordiske hudfargen godt. Nedover i Europa foretrekker kvinnene den champagnefargede varianten.

bryllupssmykke

Prinsessebryllupet 

Hun holder for å studere hva slags smykker kjendisene bærer ved ymse anledninger. Det gir signaler til markedssjefen om hva som kommer til å slå an i tiden fremover. Sammen tar vi en titt på bildene fra prinsessebryllupet hvor bruden bar dråpeformede perler i ører og på hals. Hanne nikker bifallende. Dette var et heldig valg av Prinsessen. De enkle smykkene kler den flotte kjolen. Halsmykket henger i et tynt kjede som fremhever utringningen. Prinsesse Märtha Louise har en frisk og ungdommelig stil. Et kraftig smykke ville ha ødelagt helhetsinntrykket og blitt for voksent. Dronning Sonja bærer tyngre og kraftige mykker. De passer henne og er en dronning verdig. De unge velger i dag en litt løsere, ledigere stil, et yngre uttrykk.

Slike enkle brudesmykker kan brukes senere til helt andre anledninger – de er stilige i en utringet sommerbluse og kan forvandle en t-skjorte og jeans til et elegant antrekk. Det er i det hele tatt ikke dumt å tenke langsiktig når man kjøper et brudesmykke, da får man glede av det mye oftere.

Prinsessebryllupet

Noe nytt og noe lånt

Hanne lar blikket gli videre til svenskenes Prinsesse Madeleine: Hun har valgt et litt eldre smykke etter enkeprinsesse Sibylla – dette var også enkelt og pent og stod fint til kjolen, berømmer hun. Nå har de færreste av oss en kongelig å arve etter, men kanskje finner man likevel noe pent og passende i smykkeskrinet til mor, søster eller en venninne? Bruden skal jo ha på seg noe nytt og noe lånt – hvorfor ikke låne et smykkke? 

Og vi tenker at Hanne Huseklepp har rett : Det ligger bestandig mye omtanke bak en bryllupsfeiring – kanskje det kan være lurt å anstrenge seg litt for å finne det rette smykket også? 

  • “Man sier atperler er kvinnens materiale.”
  • “Det er bedre d være diskret og elegant enn prangende og overpyntet1.” 
  • “Et nydelig bryllnpssmykke er ikke ensbetydende med en skrapet bankkonta”
  • “Norske kvinner sverger til rosdhvite perler som kler den nordiske hudfargen godt. Nedover i Europa foretrekker kvinnene den champagnefargede varianten.”
  • “Enkle brudesmykker kan brukes senere til helt andre anledninger – de er stilige i en utringet sommerbluse og kan forvandle en t-skjorte og jeans til et elegant antrekk.”